Copyright © 2019



ГМО / GMO

Some people are skeptical about genetically modified organisms and food containing them. However, scientific evidence shows that approved types of GMO products do not carry health risks. In addition, the use of genetically modified plant varieties can significantly improve the efficiency of agriculture.

I think that the negative attitude towards GMOs is caused by a lack of knowledge among people in this area. In fact, new varieties of plants may have even higher nutritional value than traditional ones. For example, Golden rice, unlike traditional varieties, contains vitamin A.

New varieties obtained by genetic modification can resist many pests and diseases, be more resistant to drought and herbicides. This reduces the risk of crop damage and allows to increase the harvest without expanding the arable land.

Scientists are already able to create not only genetically modified plants, but also animals. Transgenic mice are often used in scientific laboratories for studying the causes of serious diseases and for testing the ways of treatment.

Of course, genetic modification technologies are to be used under strict control. Because if created transgenic organisms start reproducing in the wild, it may tip the balance in existing ecosystems.

However, rational and responsible use of genetic engineering is already bringing great benefits to humanity.
 
Некоторые люди скептически относятся к генно-модифицированным организмам и полученным из них продуктам питания. Однако научные факты говорят о том, что одобренные виды ГМО продукции не несут рисков для здоровья. К тому же, использование генно-модифицированных сортов растений позволяет существенно повысить эффективность сельского хозяйства.

Я думаю, что негативное отношение к ГМО вызвано недостатком знаний у людей в этой области. В действительности, новые сорта растений могут быть даже более полезными, чем традиционные. Так, например, Золотой рис в отличие от традиционных сортов содержит витамин А.

Новые сорта, полученные методом генной модификации, могут противостоять многим вредителям и болезням, быть более устойчивыми к засухе и гербицидам. Это снижает риск гибели урожая и позволяет увеличить урожай без расширения пахотных земель.

Ученые уже умеют создавать не только генно-модифицированные растения, но и животных. Трансгенных мышей часто используют в научных лабораториях для изучения причин серьезных заболеваний и тестирования способов лечения.

Конечно, использование технологий генной модификации должно происходить под строгим контролем. Ведь если созданные человеком трансгенные организмы начнут размножаться в дикой природе, это может нарушить баланс существующих экосистем.

Однако рациональное и ответственное использование технологий генной инженерии уже приносит человечеству огромную пользу.